
Son yıllarda insanlar, artan otomotiv teknolojisi ve günümüz çağının getirdiği hızlı ve konforlu yaşam sayesinde otomatik araçlara olan talep ve güven hızla yükselmektedir. Otomatik vites, insanların iradesine bağlı olmadan kendi kendine vites değiştirmesidir. Otomatik araba özellikle trafikli bölgelerde ve uzun zamanlı kullanımlarda insanlara büyük konfor sunuyor ve sürüş deneyimini daha iyi hale getiriyor. Sürücünün gün içinde daha az yorulmasına olanak sağlıyor. Otomatik vites olmayan arabalarda debriyaj pedalı ve vites geçişlerini kendisi kullanması gerekiyor.
Zaman geçtikçe manuel arabalara olan ilgi azalmaya başladı. Otomatik arabalara olan ilgi daha da arttı. Bu sebeplerden ötürü otomobil firmaları otomatik vitesli araçları daha fazla üretmeye başladı. İlerleyen zamanlarda satılan otomobillerin çok büyük bir kısmı otomatik vites olarak satışa sunulacak, manuel vitesi çok daha nadir olarak piyasada göreceğiz. Peki otomatik araba nasıl kullanılır ?
Sorusuna gelmeden önce sizinle otomatik vites ile ilgili birkaç bilgi aktarmak istiyorum.
Table of Contents
Otomatik Vites Nedir?
Otomatik vites, hız ve çekiş gücünü ayarlamaya çabalayan dişlilerin , araç kullanıcısının müdahalesi olmadan kendi kendine kontrol edebildiği sistemdir. Otomatik vites bulunan araçlarda sadece gaz ve fren pedalı bulunmaktadır. Yani dişlilerin güç elde edebilmesi için debriyaja gerek duyulmuyor. Bunun yerine debriyaj sistemi yerine tork konvertörü sistemi işliyor. Tork konvertörü sayesinde araç sürüş zamanında meydana gelen enerjinin dişlilere tork gücü olarak aktarmasını sağlıyor.
Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?
Otomatik viteslerde 4 çeşit bulunmaktadır. Bunlar tam otomatik, yarı otomatik ve triptonik vites , sürekli değişken oranlı vites olarak geçmektedir.
Tam zamanlı şanzıman
Çift kavrama sistemine sahip otomobillerdir. Çift kavrama olması sebebiyle sürüş yaparken debriyaj sistemi şanzıman tarafından kontrol edilirken , geçmesi gereken bir sonraki vitesi de otomatik ayarlar. Bu nedenle araç kullanılırken vites geçişleri çok sessiz ve sorunsuz bir şekilde geçer ve bu da sürücüye artı bir konfor sağlar.
Yarı zamanlı şanzıman
Şanzıman sistemi tek kavrama sistemidir. Vitesler otomatik olarak geçmektedir. Fakat bu sistemde tek kavrama olduğundan ötürü manuel şanzımana benzer şekilde vites atabilir bu sebeple vites geçişleri daha sesli ve hissedilir bir şekilde geçer.
Triptonik vitesli şanzıman
Sürücünün isteğine bağlı olarak manuel ve otomatik olarak kullanabilmektedir. Vites kolunun çekilmesi ile manuel şekline geçer. Bu araçlarda vites değişimi koldaki artı ve eksi işaretleri ile vites değişimi yapılır.
Sürekli değişken oranlı şanzıman
Sürekli değişken oranlı viteslerin ana mantığı bir vites parçaları arasında bir dişlinin bulunmamasıdır.
Otomatik Vites harfleri Ne İşe Yarar ?
Otomatik vitesli araçların vites topuzunda harfler bulunmaktadır. Her bir harfinde bir anlamı bulunur. Manuel vitesten otomatik vitese geçen sürücüler , başlarda harflerin ne anlama geldiğini anlama konusunda problem yaşayabilirler. Tabi ki ilerleyen süreçlerde harflerin anlamını kavramaları kolaylaşır.
R(Reverse)
Otomobilin geri vitesi R harfi ile açıklanır. Bu viteste iken araç geri bir şekilde gitmeye başlar.
D(Drive)
Otomobili ileri hareket ettirirken bu harf ile devreye girer. Tabi ki hareket etmesi için ilk önce el frenini indirmeli , aracı çalıştırmalı ve gerekli adımları izlemeliyiz.
S veya O (Speed, Overdrive)
Vites topuzundaki bu harfleri görüyorsanız eğer, aracın hızlı ve spor kullanım modu açılmış demektir. Bu modda iken araç daha performanslı bir hale gelir. Ancak yakıt tüketimi de aynı şekilde maksimum bir şekilde yakmaya başlar.
P (park)
Adından da anlaşılacağı gibi araç durduğu veya park edileceği zaman vitesi p konumuna alarak park edilmesi gerekir. Vites bu konumda iken hareket etmez.
N(Neutral)
Otomobilinizi boş konuma getirmek anlamına gelmektedir.
Otomatik Araba Kullanımı Avantajları
Otomatik vitesli araçlar kullanım kolaylığından ötürü insanların ilk tercihlerinde yer alıyor. Debriyaj pedalı olmadığı için hızlanmak istediğinde gaz pedalına yavaşlamak ve durmak istediğinde ise fren pedalına basması yeterli oluyor. Sürekli olarak vites kolu ile hızlanma ve durma noktalarında vites kolunu kullanmasına gerek kalmıyor. Bu sebepten ötürü hem el hem de ayaklar otomatik araç kullanırken daha az yorulmaya sebebiyet veriyor.
Otomatik Araba Kullanımı Dezavantajları
Otomatik vitesli arabaların fren balataları daha kolay yıpranabiliyor. Otomatik arabalar genel olarak manuel arabalara göre daha fazla yakıt harcıyor. Bir arıza durumu olduğu zaman masrafların artması da muhtemel. Manuel arabalara göre şanzıman sorunları ile daha fazla karşılaşılıyor.
Otomatik vitesli araba ile rampa inmek ve çıkmak
Peki. Otomatik vitesli araba nasıl kullanılır ? özellikle rampa iniş ve çıkışlarda manuel vitesli araçlara göre kullanması daha farklıdır. Rampa inişlerinde araçlar daha çabuk hızlanır. Rampa çıkarken gaz pedalına biraz fazla basmanız önemli bir avantajı vardır. Gaz pedalına bastığınız zaman şanzımanın gücünü rahat bir şekilde hissetmeniz mümkün. Otomatik vitesli arabalarda rampada durmak ve kalkmak manuel araçlara göre oldukça kolaydır. Çoğu otomatik araçlarında yokuş kalkış desteği mevcut olduğu için yokuşta herhangi bir kayma gerçekleşmeden aracı kaldırmak mümkündür. Manuel sürücülerin en çok endişe duydukları konuların başında yokuşta aracı kaldırmaktır. Otomatik araçlarda böyle bir sorunun olması insanlar için otomatik araçları oldukça cazip hale getirmektedir.
Otomatik araba nasıl kullanılır ve nelere dikkat edilmesi gerekir?
Genelim asıl konumuza otomatik araba nasıl kullanılır ? aslında yukarıdaki bilgilere sahip olduysanız otomatik araba ile alakalı çoğu bilgiye sahip olmuşsunuz demektir. Ancak yine de otomatik araba kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor bunlara değinelim. Günümüzde ehliyetler otomatik ve manuel araba ehliyeti olarak ayrıldığı için sadece otomatik araç kullanmak istiyorlar ise otomatik araba ehliyeti almaları daha kolay olacaktır.
Sürücü kursundan otomatik araç kullanılacağı için sürücü daha kolay adapte olabiliyor. Otomatik vites araba kullanırken pedallar için sadece sağ ayağımızı kullanmamız gerekiyor. Sol ayağımızı kullanmamız gerekiyor çünkü manuel arabalarda sol ayağımız sadece debriyaj için kullanılır. Otomatik arabalarda debriyaj sistemi olmadığı için sol ayağımızı kullanmamıza gerek kalmayacaktır. Otomatik vitesli araçların bir önemli hususu da bakımları konusunda hassas davranmak gerekiyor. Sürücü araç ile hızlanırken kademeli bir şekilde yapması gaz pedalına ani olarak basmaması da önemli bir husustur.
Otomatik Araçlarda Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Elinizi vites koluna koyarak aracı kullanmayın
Çünkü vites koluna baskı uygulamak senkromeçleri iterek şanzıman dişlileri arasında sürtünmeye neden oluyor. Bu sürtünme araçta hasara neden olabiliyor.
Yokuş aşağı inerken vitesi boşa almayın
Yokuş aşağı inerken yakıt tasarrufu için vitesi boşa olma düşüncesi kesinlikle yanlış bir bilgidir.
Trafikte beklerken vitesi boşta bekletmeyin
Araç durduğunda vitesi boşa almak manuel araçlarda sıkça yapılan bir eylemdir. Fakat otomatik araçlarda vitesi boşa almak, aracın sürücü üzerinde etkisini azaltacağı için vitesin boşta olmaması önemlidir.
Şanzıman sıvınızı zamanında değiştirin
Aracınızın gerekli bakımlarını yetkili servise danışarak kontrol etmeniz aracınızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Evet. Bugün otomatik araba nasıl kullanılır ? adı altında bilgi vermek istedim. Sonuç olarak bu bilgilere sahip olduysanız artık otomatik araba nasıl kullanılır ile ilgili bir sorun kalmayacaktır. Yazımı burada sonlandırıyorum bir sonraki yazılarda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.